Griekse gerechten | De Griekse keuken wordt gekenmerkt door een mix van verschillende smaken uit het Middellandse zeegebied en Oost-Europa. Olijfolie, aubergine, tomaat, courgette, paprika, vis, lams en varkensvlees zijn de ingrediënten die veelal gebruikt worden in de Griekse keuken. De grieken koken meestal een hoofdgerecht van vlees of vis met groenten bij de lunch en voor het diner een lichtere maaltijd van salades, yoghurt en fruit. De mézédes (kleine hapjes) worden veel gebruikt in de Griekse keuken, de meest bekende zijn de tzatziki (een saus op basis van yoghurt en komkommer) en taramosalata (op basis van viskuit). Bekend uit de Griekse keuken zijn ook de Griekse salade, feta saganake, souvlaki, moussaka en gyros. Een ander gerecht wat veel gegeten wordt in Griekenland is de Griekse Pita. Deze smaakvolle pita wordt gevuld met souvlaki, gyros of kip. De desserts zijn gemaakt op basis van honing en gedroogd fruit zoals rozijnen, pistachenoten, walnoten, amandelen en sesam. Dit overgoten met retsina wijn die een bijzondere smaak heeft door de gebruikte pijnboomhars. Een van de bekendste likeuren is de Ouzo, deze is vergelijkbaar met een anijslikeur. We zullen hieronder een korte uitleg geven van verschillende populaire gerechten.
De Griekse Pita is een klein, plat en ovaal (leeg van binnen) broodje. De Griekse pita wordt gevuld met souvlaki, gyros of kip samen met tzatziki saus, rauwe uien,en tomaten en een paar frietjes. Dit wordt als het ware opgerold als een soort kegel en vaak zo uit de hand gegeten. Waar wij in Nederland de zak patat kennen, kennen ze in Griekenland de pita gyros als kenmerkend gerecht om gemakkelijk uit de hand te eten.
Moussaka is een ovenschotel op basis van aubergine, aardappels, lamsvlees en een bechamelsaus. Een van onze favorieten uit de Griekse keuken. Dit eten wij regelmatig als we op Kreta zijn. Het wordt vaak een beetje vergeleken met lasagne (uit de Italiaanse keuken), maar dat is onterecht vinden wij. Het zijn beide overschaal gerechten en er zitten in beide vlees, groente en in beide kan bechamelsaus verwerkt worden, maar de smaken zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken. Maar het zijn wel de twee bekendste ovenschaal gerechten uit zowel de Italiaanse als de Griekse keuken.
Advertentie
Griekse salade wordt gemaakt van tomaten, groene pepers, komkommer, uien, zwarte olijven en feta. Hier overheen komt een saus van olie, zout en oregano. Dit is een van de gezondste, zo niet het gezondste Griekse gerecht uit de Griekse keuken. Een absolute aanrader als voor- of bijgerecht als u in een Grieks restaurant gaat eten. Dat kan zowel tijdens uw vakantie op Kreta zijn, maar ook als u uit eten gaat in een Grieks restaurant in Nederland.
Het woord Gyros betekent letterlijk draaien. In dit geval gaat het om dunne plakjes gekruid varkensvlees die laag op laag op een spies geprikt worden zodat er een soort van toren wordt gevormd die 1 meter hoog kan zijn. Het geheel wordt al draaiende gegrild. Tussen de verschillende lagen vlees kan het zijn dat je paprika vindt. De gyros kan zonder iets gegeten worden, maar ook vergezeld van frietjes of Pita.
Dit is kaas die gepaneerd wordt met bloem en vervolgens wordt gefrituurd. In de regel wordt de kaas als hij gebakken is met citroensap en peper geserveerd. Het pannetje waarin de kaas gebakken is heet Saganaki, wat bakpan met twee handvaten betekent. Voor kaasliefhebbers een absolute must om dit gerecht een keer geproefd te hebben. Eenmaal geproefd, weten wij zeker dat u dit gerecht vaker gaat bestellen.
Na Gyros is Souvlaki (ook wel geschreven als Suvlaki) misschien wel het bekendste gerecht uit de Griekse keuken. Het zijn spiesjes van in blokjes gesneden en gegrild varkensvlees. De Souvlaki kan volgens traditioneel recept alleen worden gegeten met frietjes, Pita en/of salade.
Feta is een nationale Griekse kaas die bereid is van schapenmelk en soms met een percentage geitenmelk. Hoe langer de Feta gerijpt heeft, hoe pittiger hij smaakt. Feta kan op verschillende manieren bereid worden en kan geserveerd worden in Griekse salades, koud geserveerd worden met olie, oregano en tijm of gebakken worden in de oven. Het kan ook gebruikt worden als klein hapje vooraf (mezedes). De feta uit de oven wordt gebakken in een kleine terracotta pan met tomaten, groene paprika en kruiden zoals oregano en tijm.
Waar wij in Nederland bij onze shoarma of gyros vaak heel ongezonde knoflooksaus eten, doen ze dat in Griekenland anders met het sausje Tzatziki. Dit is een saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook deze wordt normaal gesproken aan het begin van de lunch geserveerd of dient als saus voor bij het vlees. Het is een gezonde en misschien zelfs wel lekkerdere variant op de knoflooksaus zoals wij die in Nederland kennen.
Advertentie
Dit is een voorgerecht op basis van viskuit wat gemengd wordt met brood of aardappelpure, citroensap, azijn en olijfolie. Het is een minder bekend voorgerecht dan bijvoorbeeld de Griekse salade, maar zeker de moeite waard om een keer te proberen. Twijfel dan ook zeker niet als u Taramosalata op de kaart ziet staan tijdens uw vakantie op Kreta.
Waar wij eerder op deze pagina al een vergelijking maakte tussen Lasagne en Moussaka, is die vergelijking misschien wel meer op zijn plaats voor het gerecht Pastitsio. Het gerecht met de prachtige naam, is een ovengerecht met pasta, gehakt en bechamelsaus. Onze ervaringen zijn positief met dit gerecht, al vinden wij Lasagne wel lekkerder. Maar proeft u het zelf maar eens.
Griekse yoghurt wordt gemaakt van geitenmelk, is dik, vet en heel erg smaakvol. Deze wordt vaak genuttigd bij het ontbijt en gezoet met honing. In de Nederlandse supermarkten kunt u deze lekkernij ook in veel verschillende varianten verkrijgen. Let altijd even goed op het vetpercentage dat verwerkt zit in de yoghurt. Hoe lager dat percentage hoe gezonder de yoghurt is. Het scheelt nogal of je een 10% vet yoghurt eet of een 2% vet yoghurt. Beide zijn lekker maar de 10% yoghurt is 5 keer zo ongezond als de 10% yoghurt.
Geen gerecht maar wel vaak onderdeel van een Griekse maaltijd. Dit is een alcoholische drank op basis van anijs en water, geperste druiven en verschillende kruiden. Ouzo is ideaal als aperitief en wordt meestal geserveerd in de traditionele Griekse tavernes samen met verschillende mezedes (voorgerechtjes) zoals, stukjes (feta) kaas, olijven, salami, brood, sardientjes en inktvis.
Contact - Over ons - Sitemap - Privacybeleid - Cookiebeleid (EU) - Blog - Facebook - Kreta informatie - Kaart Kreta
© 2024
Advertentie
Also created by Enjoy Media:
Backpackenzuidamerika.nl
Lastminutesibiza.nl
Canadareisgids.nl