•  

  Spinalonga

    • Spinalonga | Het eiland Spinalonga is een klein eiland in de buurt van Agios Nikolaos, waar vroeger een Lepra kolonie op was gevestigd. Spinalonga is naast een excursie naar Santorini, de Samariakloof en Balos beach een van de populairste excursies van Kreta. Spinalonga bevindt zich in de Golf van Mirabello, voor de kust van Kreta, net ten noorden van Agios Nikolaos. Op dit kleine eilandje (ook wel Kalidon genoemd) zijn veel overblijfselen uit de tijd van de Venetiaanse Republiek te zien.

  Venetiaanse fort


  Het Venetiaanse fort is de belangrijkste toeristische attractie van Spinalonga. Het heeft twee beveiligde gebieden. De eerste ligt laag en volgt de kustlijn, terwijl de tweede langs de kliffen erboven loopt. De bouw dateert uit 1579 en was bedoeld om de haven van Elounda te beschermen. In 1903 werd het omgebouwd tot een leprakolonie voor het Griekse territorium. Pas in 1957 werd de leprakolonie opgeheven en ging het verval snel, dat heeft ervoor gezorgd dat deze plek nu een melancholische indruk maakt. Het voormalige lepra eiland is voor sommige bezoekers dan ook een plek die spookachtig aan voelt, zeker als u er aan denkt dat de lepra patiënten niet wisten wat er met hun ging gebeuren. Ze werden achtergelaten met voedsel, water en medicijnen, maar zij kwamen nooit meer terug bij hun families. Het bewijs dat er ooit een hele kolonie was, is nog steeds zichtbaar. Van ovens tot trappen en van huizen tot een ziekenhuis, het is er allemaal. • Video Spinalonga


 • Bijzondere en betaalbare excursie


  Vanaf Spinalonga heeft u een spectaculair uitzicht! Het is te bereiken voor een excursies vanuit de plaatsjes Agios Nikolaos en Elounda. Vanuit het plaatsje Plaka kunt u het ook zelf bereiken door met een van de vissersbootjes mee te varen. Het bezoeken van het eiland Spinalonga, is een indrukwekkende ervaring. Vanaf de toeristenplaatsjes Agios Nikolaos en Elounda kunt u met een bootje naar Spinalonga varen. Als u het eiland met het bootje nadert ziet het er prachtig uit, met het Venetiaanse fort als blikvanger. Met de boot legt u aan aan de zuidkant van Spinalonga in een haventje, waar in de buurt een aantal kiezelstrandjes zijn.

  Aangrijpende geschiedenis


  Spinalonga heeft een lange en aangrijpende geschiedenis. Op het eiland is in de gerenoveerde huisjes een tentoonstelling te bezichtigen, waaruit deze indrukwekkende geschiedenis blijkt. Om de ruïnes uit de antieke stad te bezichtigen betaalt u €2 entree en u zult er veel moeten lopen (ongeveer een uur), dus het is belangrijk dat u makkelijke schoenen aandoet en een rugzak mee neemt. Al wandelend langs de droge, stoffige paden, komt u een bord tegen die u naar de begraafplaats brengt. De kerk werd alleen voor begrafenissen gebruikt. De stilte is melancholisch en wordt alleen verstoord door een schreeuw van een overvliegende meeuw. Nadat u klaar bent met het maken van een lange wandeling, moet u vooral niet vergeten om een duik in de glasheldere zee te nemen. U kunt ook in alle rust op het strandje naast de haven ontspannen en eventueel een souvenir in een van de winkeltjes te kopen.


 • Ligging Spinalonga


 • Excursie Spinalonga informatie


  Lokale vissers hebben boten zowel vanaf Agios Nikolaos als Elounda naar Spinalonga, zo kunt u er op uw gemak rondkijken en ter plekke een rondleiding over het eiland boeken (duurt ongeveer 1.5 uur), wel moet u natuurlijk opletten om de laatste boot terug te hebben. Vanaf het plaatsje Agios Nikolaos vertrekt er iedere dag ook een veerboot naar Spinalonga. Hier kunt u ook een georganiseerde excursie boeken Prijzen voor deze excursie zijn verschillend, maar kosten ongeveer €40 p.p. inclusief een barbecue, transfer vanaf uw accommodatie en Engels of Nederlandstalige gids. Na het bezichtigen van Spinalonga gaat u dan vaak verder met de boot naar Kolokytha, een ander eiland waar u tijd krijgt om te zwemmen. Nadien volgt er nog een bezoek aan het gezellige stadje Agios Nikolaos.

  Excursie Spinalonga vanuit Agios Nikolaos


  De excursie organisator Nostos cruises vertrekt vanuit het gezellige plaatsje Agios Nikolaos en biedt een excursie van zes uur aan met een gids. De excursie begint ongeveer om 10 uur en kosten zo'n €25 p.p. De excursie organisator Ostria cruises vertrekt ook vanuit Agios Nikolaos omstreeks half 1 en biedt ook een excursie aan met gids. De excursie duurt zo'n 4 uur en de kosten zijn €15. De overtocht naar het eiland vanuit Agios Nikolaos duurt ongeveer een uur.

  Excursie Spinalonga vanuit Elounda


  Elk half uur vertrekt vanuit de haven van Elounda ook een boot naar Spinalonga. De eerste gaat om 10 uur en de laatste om 17 uur (op zondag om 16 uur). Vanuit Elounda duurt de overtocht een stuk korter. U bent ongeveer een kwartier onderweg en de kosten bedragen €10 p.p.

  Excursie Spinalonga vanuit Plaka


  Wilt u de kortste en goedkoopste overtocht boeken naar Spinalonga? Dan moet u vertrekken vanuit het kleine plaatsje Plaka. Hier vertrekken ook bootjes naar Spinalonga. Elk half uur van 9 uur tot half 6 en op zondagen tot 4 uur. De kosten zijn 8 euro per persoon en de overtocht met de boot duurt slechts 10 minuten. • Spinalonga tips


  Neem uw fototoestel, camera en uw zonnebrand mee, want er valt genoeg te fotograferen en te filmen op het Spinalonga eiland en de zon schijnt nagenoeg altijd op Kreta. Wij raden u ook aan om zelf eten en drinken mee te nemen, omdat er niet veel horeca gelegenheden zijn op het eiland en degene die er zijn, zijn altijd erg druk bezocht. Als u op eigen gelegenheid naar Spinalonga gaat, dan kost de toegang u €2 p.p. en voor kinderen €1. Van 1 april tot en met 31 oktober kunt u Spinalonga dagelijks bezoeken van half 9 tot half 4 en in de wintermaanden van half 9 tot 3 uur.

  Gratis naar Spinalonga: Op de wereld toerisme dag (altijd op 27 september) en tussen 1 november en 31 maart op alle zondagen is de entree voor Spinalonga gratis. Logischerwijs is het op deze dag wel vaak erg druk op Spinalonga. Hier moet u dus wel rekening mee houden voordat u op de boot stapt en u de drukte tegemoet vaart.


 • Kreta vakantie boeken?


  Wilt u ook tijdens uw vakantie op Kreta een excursie maken naar het voormalige lepra eiland Spinalonga? Twijfel dan niet langer en boek die vakantie naar het prachtige Kreta. Klik op een van de drie logo's van Vakantiediscounter, Sunweb of TUI en bekijk hun uitgebreide aanbod aan Kreta vakanties (inclusief alle vakanties met vroegboekkortingen en last minute vakanties naar Kreta). Of u nou op zoek bent naar een gezellig appartement of een all inclusive vakantie, Kreta heeft het allemaal. Bent u er nog niet uit welke accommodatie u moet boeken? Neem dan eens een kijkje op onze accommodatie pagina. Hier krijgt u accommodatie tips en kunt u direct een video van het hotel of appartement bekijken, zodat u kunt zien wat u kunt verwachten als u deze accommodatie boekt. Scherpe aanbiedingen naar Kreta vinden wij opvallend vaak op de site Vakantiediscounter.nl die raden wij u daarom zeker aan om hier het Kreta aanbod eens goed te bekijken.


 • Goede Spinalonga pagina? Deel via de social buttons (rechts)!