•  

  Elafonisi

    • Elafonisi | Samen met de prachtige stranden van Chrissi, Preveli, Balos en Vai is het strand van Elafonisi een van de mooiste stranden van Kreta. Het tropische Elafonisi strand ligt nabij een gelijknamig klein eiland, dat gelegen is tegenover het dorp Elafonisos. Het eiland mag dan klein zijn, maar het strand van Elafonisi is dat zeker niet. Elafonisi is het op een na grootste strand van west Kreta en het oogt vanaf juni als een tropisch paradijselijk strand. Het staat ook wel bekend als het roze strand. De bijzondere roze gloed van het zand dat hier op sommige plekken ligt, deze gloed heeft het strand te danken aan de rode Foraminifera schelpen die zich hier vermengen met het witte zand. Vóór juni kan het strand er best een beetje verlaten en een beetje verwaarloosd bijliggen. Dat komt met name doordat het strand tussen oktober en juni niet goed schoon wordt gehouden, omdat er in die periode weinig commerciële activiteiten zijn. Na juni speelt dit zeker niet en kunt u er genieten van een heerlijk dagje strand. • Elafonisi Beach ligging


 • Elafonisi voordelen en tips  Net als Balos beach en Chrissi beach wordt ook een bezoek aan het strand van Elafonisi vaak als excursie geboekt. Deze prachtige stranden zijn vaak niet eenvoudig te bereiken. Een boottocht of een rit over smalle onverharde wegen zijn vaak nodig om de stranden te bereiken, dit strand niet. Er zijn veel voordelen te benoemen over dit stukje paradijs op Kreta. 

  • Goed bereikbaar
   Elafonisi kunt u prima met de auto bereiken, ook kunt u de bus pakken vanuit Chania en Paleochora. Als u op eigen gelegenheid met de auto gaat, dan kan het door de drukte soms wel lastig zijn om dichtbij de stranden uw auto te parkeren. Probeer daarom zo vroeg mogelijk richting Elafonisi te gaan, zodat u in alle rust dit paradijs op aarde kunt ontdekken en makkelijk uw auto dichtbij het strand kwijt kan.

  • Ligbedjes en parasols
   Na uw auto geparkeerd te hebben loopt u richting het eerste strand van Elafonisi. Dit strand heeft een ruim aanbod aan ligbedjes en parasols. Het strand is omringd door zes plekken waar strandbedjes en parasols staan die u kunt huren. De kosten liggen niet heel hoog (tussen de €7 en de €10 voor 2 bedden en een parasol).

  • Tavernes
   Er zijn ook tavernes aanwezig waar u kunt lekker kunt eten en drinken of een ijsje kunt halen. Rondom de tavernes is het vaak het drukst. Als u liever niet in de drukte zit, dan kunt u voorbij de tavernes lopen en via de smalle zandstrook naar het eilandje van Elafonisi lopen (zoom in op het Google maps kaartje hierboven om de smalle zandstrook te zien).

  • Kindvriendelijk
   Het strand en het zeewater van Elafonisi en het eilandje zijn ook zeer geschikt voor een bezoek met kinderen, omdat het zeewater heel helder is en ook heel geleidelijk af loopt. Pas een stuk verderop wordt het dieper en gevaarlijker voor kinderen. Ook is de temperatuur van het water een groot voordeel. Waar veel kinderen het water in het diepe te koud vinden, is het laag staande water vaak lekker warm en hoe verder u de zee in loopt wordt het minder ondiep en kouder. De kinderen kunnen dus zelf goed doorkomen zonder het erg koud te hebben in het water. Ook voor sommige volwassen koukleumen lekker natuurlijk.

  • Kerkje Agia Irini
   Even klaar het zonnebaden? Ga een lekker stuk wandelen langs de prachtige kustlijn. Loop richting het eilandje aan het eind van de kustlijn. Op het eilandje staat een vuurtoren en een leuk kerkje (Agia Irini).

  • Helder water
   Het water is zo helder hier, dat u vrijwel overal de bodem kunt zien. Er liggen op de bodem vele schelpen en u ziet er de visjes gewoon zwemmen. Heel geschikt om te zwemmen en te snorkelen dus. Neem uw spullen hiervoor dus zeker mee.

  • De weg vanuit Chania
   Als u Elafonisi gaat bezoeken probeer dan de weg te pakken vanuit Chania. U rijdt dan door de bergen en kunt genieten van heel erg mooie uitzichten. Zo begint uw dagje strand al heel goed.

  • Voor- en najaar
   In het hoogseizoen is het vaak erg druk, maar in het voorjaar en het najaar is het echt heel goed toeven hier en is het er ook niet heel druk. Bent u dus op Kreta op vakantie in het voorjaar of in het najaar en is het qua reistijd goed te doen vanaf de locatie o Kreta waar u verblijft? ga er dan zeker heen. U zult er geen spijt van krijgen.

  • Veel voorzieningen
   Er zijn veel voorzieningen voor de badgasten die het strand bezoeken. Naast de bovengenoemde punten als tavernes, ligbedjes en parasols zijn er ook toiletten en douches aanwezig waar u gebruik van kunt maken.

 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Meer over Elafonisi Beach


  Bij de tavernes van Elafonisi is het vaak het drukst. Daarom raden wij u aan om wat verder door te lopen, waar het veel rustiger is. U heeft hier geen standaard ligbedje of parasol, maar als u zelf een parasol en een handdoek meeneemt, dan creëert u hier een eigen paradijs. Neem zeker ook uw fototoestel, camera, snorkel spullen en waterschoenen mee, want mooiere stranden dan Elafonisi zult u niet snel tegenkomen op Kreta. U zult er rekening mee moeten houden dat u voor de te huren ligbedjes met parasol moet betalen (tussen de €7 en de €10 voor twee bedjes en een parasol). Mocht u geen gebruik willen maken van de bedjes, dan zult u zelf een goede handdoek, stoeltje, luchtbed of ligmatje mee moeten nemen. Ook is het slim om zelf eten en drinken mee te nemen. Bij de tavernes is dit namelijk vrij prijzig en dus vaak erg druk. Bekijk hieronder de video en krijg zo een nog beter beeld van het strand Elafonisi. U ziet hier de stranden, de prachtige omgeving en hoe toeristen er zich vermaken.


 • Elafonisi video


 • Elafonisi nadelen en tips


  Ondanks het feit dat het merendeel van de bezoekers van dit prachtige strand enkel en alleen lovend zijn moeten we ook eerlijk zijn en toegeven dat er ook best wel een aantal nadelen te benoemen zijn. De belangrijkste nadelen waar u rekening mee moet houden als u een bezoek brengt aan het strand van Elafonisi zijn de onderstaande.

  • Drukte op het strand
   Het strand is erg populair en kan zeker in het hoogseizoen erg druk zijn. Wij raden u sowieso aan om altijd zo vroeg mogelijk naar dit strand te gaan om verzekerd te zijn van een mooi plekje en indien gewenst gebruik te maken van een ligbedje en een parasol. Een tip voor u als het druk is op het moment dat u dit prachtige strand bezoekt is om een stuk door te lopen nadat u de strandbedjes aanbieders bent gepasseerd. De kustlijn loopt namelijk nog een heel stuk door en hoe verder u loopt, hoe rustiger het er wordt. U bent dan wel afhankelijk van eigen spullen om te liggen en eten en drinken, want heen en weer lopen al u zo ver weg zit, dat doet u dan niet meer zo snel. 

  • Auto parkeren
   Er worden vanuit verschillende plaatsen op Kreta veel excursies aangeboden naar de mooiste stranden op Kreta. Elafonisi hoort daar zeker bij. Veel bussen komen dan ook vol bezoekers aan in de buurt van het strand en wachten de hele dag tot ze weer terug naar de plaats van vertrek gaan. Echter zorgen de vele (huur) auto's en de vele bussen ervoor dat het erg druk kan zijn op en rondom de parkeergelegenheid in de omgeving van het strand. Dit zorgt vaak voor chaotische taferelen en kan irritaties geven, waar u niet op zit te wachten tijdens een ontspannen dagje strand.

  • Te hoge verwachtingen
   Voor wat betreft de foto's die op blogs en reis websites geplaatst worden, die zijn zelden op de drukste momenten van de dag gemaakt en daarom vaak niet representatief voor wat u er gaat aantreffen. Probeer dat dus ook te beseffen bij het maken van uw verwachtingen.

  • Geen roze zand
   Vaak bekijken toeristen de mooiste foto's van het strand op blog websites, Google afbeeldingen en social media kanalen als Facebook en Instagram. Ook lezen ze de mooiste verhalen over Elafonisi. Wij horen u denken "daar doen jullie toch ook aan mee?" Dat klopt inderdaad en daar is ook niks mis mee natuurlijk, want het is en blijft een prachtig strand. Echter als mensen lezen dat de kustlijn gekenmerkt wordt door een roze gloed over het zand, dan verwachten mensen dit ook direct en duidelijk te zien. Helaas kan dit strand u dat niet bieden. Echter, als u geduldig bent en goed zoekt langs de lange kustlijn, dan kunt u een roze gloed in het strand zeker spotten.

  • Horeca gelegenheden
   Als u gebruik wilt maken van de horeca gelegenheden, dan moet u hier op drukke momenten veel geduld hebben. Er zijn niet heel veel horeca tenten op dit strand en de tenten die er zijn, die kunnen de vraag op met name de drukke momenten in het hoogseizoen niet aan. Probeer dus zoveel mogelijk eten en drinken zelf mee te nemen vanuit uw verblijfplaats (ga even naar de supermarkt bijvoorbeeld voordat u gaat. En neem als het kan een koelbox mee).

  • Drukte op de toegangswegen
   Afhankelijk van het tijdstip waarop u naar het strand komt en waarop u het strand verlaat, kan het op drukke momenten best chaotisch zijn op de wegen van en naar Elafonisi (door bussen en auto's met bezoekers van Elafonisi). Probeer dus zo vroeg mogelijk op het strand aan te komen. Dan kunt u ook op tijd weer weg (voor de drukte, zo rond 15:00). Of blijf tot heel laat op het strand en vertrek pas lang nadat de grote menigte weg is terug naar uw accommodatie. Buiten het hoogseizoen om is de drukte op de toegangswegen een stuk minder, maar zekerheid heeft u helaas nooit.

  • Strandbedjes en parasols
   Inherent aan drukte is vaak schaarste. In dit geval hebben we het dan over de schaarste van strandbedjes en parasols op het strand van Elafonisi. Als het er druk is, dan zijn deze bedjes en parasols snel bezet en bent u aangewezen op uw eigen spullen. Neem dus het liefst een eigen inklapbaar stoeltje. ligbedje of oprolbaar matje mee, zodat u zich altijd comfortabel kunt settelen langs de kust (als de strandbedjes bezet zijn).  • Goede Elafonisi pagina? Deel via de social buttons (rechts)!