•  

  Vai Beach

    • Vai Beach | Het strand van Vai wordt ook wel Vai Beach, Vai strand, palm beach oftewel palmenstrand genoemd. Vai is samen met Elafonisi Beach, Balos BeachPreveli Beach en Chrissi Beach een van de mooiste stranden van Kreta. Het ligt in het noord oostelijke deel van Kreta en is een van de meest populaire en een van de mooiste en meest  speciale plekjes van het Middellandse Zee gebied. Het Vai strand trekt duizenden bezoekers per jaar. Ze komen niet alleen voor het prachtige palm bos wat aan het strand ligt maar ook voor het grote en fijne zandstrand. • Ontdekt door hippies


  Het Vai strand is “ontdekt” door de hippies in de vroege 70er jaren. In het begin van de 80er jaren werd het Vai strand omgetoverd tot een "camping" en was het er een enorme troep. Hierna werd het Vai strand een beschermd gebied en werd het helemaal opgeknapt en schoongemaakt. Vandaag de dag wordt het beschouwd als een van de mooiste delen van Kreta en het strand heeft de blauwe vlag gekregen van de Europese Unie. Het is tijdens uw vakantie op Kreta zeer zeker de moeite waard om het Vai strand te bezoeken, vooral als u in het oosten van Kreta op vakantie bent. Mocht u in West- of Zuid-Kreta verblijven dan is het goed om even uit te zoeken hoe lang u er over doet om op Vai te komen. Kreta is namelijk erg groot en de wegen zijn niet zoals in Nederland, waardoor u met uw huurauto lang niet overal 100km per uur kunt rijden en vaak door bergachtige gebieden moet rijden. Van Oost naar West kunt u zo maar 4 tot 5 uur onderweg zijn.


 • Vai Beach ligging


 •  Handig om te weten


  Kamperen is verboden op het Vai strand, net zoals kampvuren en andere activiteiten die schade kunnen aanrichten aan de flora en fauna van het strand. Op het strand zelf is er van alles beschikbaar, zoals ligstoelen en parasols van stro en er zijn houten loopbruggen om de toegang tot het strand te vergemakkelijken. Een parasol met ligstoel kost rond de 6 euro en voor twee stoelen met parasol betaald u €10. Een alternatief voor u is om te gaan liggen onder de palmbomen, zo heeft u gratis schaduw (mits u vroeg genoeg komt om een plekje te vinden onder de palmbomen). Het Vai strand trekt iedere zomer duizenden bezoekers. Als u in de maanden juli en augustus gaat, dan moet u voorbereid zijn op de de drukte. Maar als u aan het begin of het einde van het hoogseizoen gaat, dan is het er een stuk rustiger en nog aangenamer. Aan de zijkant van het strand (in de buurt van de trap die naar het uitkijkpunt gaat) is er een restaurant en cafetaria met stoelen en tafels onder de palmbomen. De cafetaria is de enige in de buurt van het strand en de prijzen zijn niet hoger dan op de rest van Kreta. Er zijn ook toiletten en buitendouches op het strand aanwezig.


 • To do op Vai Beach


  U heeft er tevens de mogelijkheid om te jetskiën, wakeboarden of om op een bananenboot te gaan. Indien u een wandeling wilt maken ga dan via de trappen naar het uitkijkpunt waar u kunt genieten van een prachtig uitzicht over het hele gebied. Vanaf hier kunt u het kleine strandje wat op loopafstand van het Vai strand ligt bewonderen. Uiteraard kunt u er ook prachtige foto's maken. U kunt er ook voor kiezen om een wandeling te maken door het nabij gelegen palmbos. Het Vai strand ligt op 24 km ten oosten van Sitia en ongeveer 6 km van Palaikastro. De weg vanuit Sitia is over het algemeen goed onderhouden. Sitia is op ongeveer 2 uur rijden van Heraklion en om bij het Vai strand te komen moet u hier nog ongeveer 30 minuten bij optellen. Vanaf Sitia moet u de weg naar Moni Toplou (Toplou klooster) nemen en vanaf het klooster is het dan nog ongeveer 8 km. Indien u met de auto komt kunt u deze achterlaten op de parkeerplaats achter het bos. Het Vai strand is op ongeveer 200 meter van de parkeerplaats af en is geheel omheind, net als het bos. Dit is om het gebied te beschermen.


 • Advertentie


 • Vai Beach voordelen en tips

  • Mooie omgeving
   Zowel het strand als de omgeving er omheen met als absolute trekpleister het palmbos van Vai zijn prachtig. Neemt u daarom zeker uw smartphone, fototoestel of camera mee om de mooiste plaatjes en filmpjes van Vai te schieten.

  • Snorkelen
   Met helder water zoals bij Vai Beach is het aan te raden om uw zwem- en snorkelspullen mee te nemen, want zo mooi en helder als hier gaat u het niet snel meer krijgen. Als u iets verder de zee in zwemt, kunt u uw snorkelspullen extra goed gebruiken.

  • Goed bereikbaar
   U kunt Vai per auto bereiken (u betaald wel een klein bedrag voor het parkeren van uw auto op de parkeerplaats van Vai), maar er zijn ook bussen die er stoppen. Deze bussen vertrekken vanuit diverse plaatsen, zo ook vanuit het nabij gelegen plaatsje Sitia.

  • Tropisch strand
   Vai beschikt over een heel fijn goudkleurig kiezel / zandstrand. De kiezels zijn echter zo klein dat het eigenlijk geen kiezel strand mag heten, maar het zit dus tussen kiezel en zand in. Dit zorgt er voor dat u lekker op uw blote voeten kunt rondlopen op het strand (als het zand niet te heet is) en het geeft een tropische uitstraling aan het strand. Zeker ook in combinatie met de vele palmbomen rondom het strand en het turquoise water.

  • Schoon en goed georganiseerd
   Vai Beach is over het algemeen een ruim opgezet, schoon en goed georganiseerd strand. Het strand en de omgeving er omheen worden goed onderhouden en goed schoon gemaakt. Dit geeft een fijn gevoel als u er een dagje op het strand verblijft.

  • Parkeren
   Er is een ruime en goed georganiseerde parkeerplaats aanwezig waar u uw auto veilig kunt parkeren. De kosten bedragen €2,50 voor de gehele dag. Als u later op de dag komt (of vaak op dagen in het hoogseizoen) dan is de parkeerplaats vaak vol en zult u langs de toegangsweg moeten parkeren. Kom dus sowieso zo vroeg mogelijk naar Vai Beach als u met de auto gaat. Bekijk hier de parkeerplaats van Vai Beach van bovenaf.

  • Faciliteiten
   Er zijn veel faciliteiten die een dagje strand aangenaam maken. Zo zijn er omkleedcabines, douches en toiletten waar u gebruik van kunt maken gedurende dag.

  • Tavernes
   Op Vai Beach zijn twee restaurantjes waar u wat kunt eten of drinken. De kwaliteit van met name het restaurantje wat naast het souvenir winkeltje zit (SeaSide cafe) is niet al te best, zeker als u kijkt naar de prijs die u er voor betaald. U kunt beter plaats nemen in het Palm Beach Vai restaurant, deze staat beter aangeschreven en daar zit u ook wat gezelliger en krijgt u op de momenten dat dit kan (qua drukte) zelfs service aan tafel. Maar als u zelf geen eten en drinken mee heeft naar het strand, dan kunt u in ieder geval bij een van deze twee tentjes terecht. En eten kopen op locatie is altijd duurder dan het zelf meenemen van de supermarkt, dus denk daar aan voordat u vertrekt.

  • Parasols en ligbedjes te huur
   Wilt u graag een strand op Kreta bezoeken waar u ligbedjes en parasols kunt huren? Dan bent u bij Vai Beach aan het juiste adres. Als u op tijd bent, dan heeft u zelfs nog keus uit twee type strandbedjes (met en zonder kussen en de grote en de normale bedjes). De grotere ligbedjes met kussen zijn natuurlijk duurder (€30 voor twee ligbedjes en een parasol) de normale bedjes zonder kussen kosten minder (€10 voor twee bedjes en een parasol). Bij de duurdere variant ligt u ook nog eens dichterbij het strand. Maar u kunt er ook voor kiezen om zelf uw handdoekje uit te gooien op het strand.

   Strandbedjes Vai Beach tip: Voor de late bezoekers op Vai. De prijzen van de ligbedjes die na 16:00 nog vrij zijn, of weer vrij zijn gekomen nadat ze eerst die dag verhuurd waren, maar de huurders ervan al voor 16:00 weer weg zijn gegaan worden tegen een lagere prijs nog een keer verhuurd. U betaald na 16:00 voor twee gewone ligbedjes met één parasol slechts €6 en voor twee grotere ligbedjes met kussens met één parasol slechts €20. Zo kunt u voor een lagere prijs de zon onder zien gaan op Vai Beach. Hoe romantisch wilt u het hebben?
  • Palmenbos aanwezig
   Wilt u even de schaduw opzoeken als u het strand een beetje zat bent, maak dan eens een wandeling door het palmenbos van Vai. Het is er koeler omdat u onder de bomen in de schaduw loopt en het geeft u echt het ultieme vakantie gevoel. Hoe vaak per jaar loopt u nou door een palmenbos? Niet vaak toch? Hier kan het gewoon.

  • Prachtig uitzicht bij uitkijkpunt
   Loop de trap aan de zijkant van het strand omhoog om naar het uitkijkpunt te gaan (aangegeven als view point). U heeft dan een prachtig uitzicht over het strand, het palmenbos en de de zee. Hier kunt u de mooiste plaatjes in de vorm van foto's en video's schieten. Het is helemaal gratis en u komt ook nog even lekker in beweging tijdens een lui dagje zonnebaden op het strand. Zie hier waar het uitkijkpunt over Vai Beach ligt.

  • Watersport mogelijkheden
   Er zijn op Vai Beach veel watersport mogelijkheden die u tegen betaling kunt beoefenen. Zo zijn er de Jetski's, waterski's en kano's die u kunt huren, maar voor de echte waaghalzen is er zelfs een speedboot waar u mee over de golven kunt knallen (wel onder begeleiding natuurlijk). Voor de badgasten die van een beetje actie houden is hier zeker genoeg te doen.

 • Vai Beach video


 • Vai Beach nadelen en tips

  • Commercieel strand
   Dit wordt door sommige badgasten als negatief gezien, echter vinden andere het weer positief. Maar we kunnen er niet omheen, Vai Beach wordt zeker commercieel benut door verschillende exploitanten. een bijkomend voordeel is wel dat het strand daardoor goed georganiseerd is en schoon wordt gehouden. Maar er zijn tavernes waar de prijzen aan de hoge kant zijn en u kunt twee verschillende soorten ligbedjes (normale en luxe) huren. En er worden ook diverse watersporten tegen betaling aangeboden en om uw auto te parkeren betaald u een kleine bijdrage van €2,50. En er worden ook vanuit verschillende plaatsen op Kreta excursies georganiseerd naar Vai Beach. Dus mocht u daar niet van houden, ga dan zeker niet naar Vai. Kunt u zich daar op voorbereiden of deels van afsluiten, dan is een bezoek  aan Vai zeker de moeite waard.

  • Drukte op het strand
   Zoals op ieder populair strand op Kreta en in de rest van Griekenland kan het (vooral in het hoogseizoen) vrij druk zijn op Vai Beach. Veel mensen willen nou eenmaal graag het palmbos en het mooie strand bezoeken en er één of meerdere dagen genieten van zon, zee en strand. Vooral in de maanden juli en augustus kan het hier druk zijn. Stelt u zich daar op in, of kies er voor om naar een ander strand te gaan. Mocht u graag gebruik willen maken van een ligbedje, zorgt u er dan voor dat u er zo vroeg mogelijk bent (tussen 08:00 en 09:30). Drie voordelen. Genoeg plek om te parkeren, zekerheid van een ligbedje en u heeft het strand bij aankomst bijna voor u alleen. Later op de dag stroomt het vol met andere badgasten.

  • Stenen in de zee
   Het strand van Vai Beach is een combinatie van zand en kiezels. In de zee (vooral langs de kustlijn) willen nog wel eens stenen liggen waar u zich met uw blote voeten aan kunt bezeren. Wij raden u op Kreta altijd aan om waterschoenen mee te nemen in uw tas. Dan kunt u zonder zorgen lekker de zee in lopen en bent u beschermd tegen de scherpe randen van de keien en de stenen die er liggen.

  • Te hoge verwachtingen
   Wat de een fantastisch vindt, is voor de ander normaal en andersom. Wij kunnen onze ervaring met u delen en daarom zeggen wij ook dat wij Vai een aangenaam en mooi strand vinden. Echter lezen wij ook regelmatig beoordelingen van andere bezoekers die daar anders over denken. Als u zich voordat u gaat een beetje verdiept in het strand en de tips, voordelen en nadelen en de video op deze pagina goed leest en bekijkt, dan weet u wat u ongeveer kunt verwachten. Ga niet naar Vai Beach met de verwachting dat u het mooiste strand ter wereld gaat bezoeken en stel uw verwachtingspatroon niet te hoog in, dan zult u een prima dag beleven op dit strand.

  • Tavernes prijzig
   De tavernes die er op Vai zitten (er zijn er twee) zijn vrij prijzig, maar dat is op zich normaal als u op locatie eet en drinkt bij een horeca gelegenheid. Mocht u zich daar aan irriteren, zorg er dan voor dat u een koelbox meeneemt met eigen eten en drinken er in. Dat is altijd goedkoper. U komt onderweg naar Vai Beach zeker een supermarkt tegen. Stop even en doe wat inkopen, of neem genoegen met een wat hogere prijs en maak gebruik van een van de tavernes.

  • Afgelegen ligging
   Voordat u naar Vai Beach rijdt met uw huurauto of met een excursie die u boekt doet u er goed aan om zich te verdiepen in de reistijd naar Vai. Dit strand ligt namelijk helemaal aan de oostkust van het eiland en kan zomaar een paar uur rijden zijn vanaf uw verblijfplaats op Kreta. De vraag is dan of dit de moeite waard is voor u. Zo doet u er vanaf Chersonissos met de auto al snel meer dan twee uur over om er te komen, laat staan als u met de bus zou gaan, dan is het al snel bijna drie uur. Nu u dit weet kunt u zelf online even via Google Maps bijvoorbeeld uitrekenen wat uw reistijd is en of dat de moeite waard is, want u moet ook weer terug aan het eind van de dag. Vier tot vijf uur in de auto zitten is best lang.


 • Tropisch strand


  Vai Beach lijkt wel een tropisch strand door met name de vele palmbomen en een klein eilandje in het midden van de baai. Het strand heeft goudkleurig zand afgewisseld door kleine kiezels en heeft met name stenen en steentjes aan de noordzijde van het strand. Vai is ongeveer 250.000 vierkante meter groot en heeft het grootste palmbos van Europa. Er zijn al palmbomen op Kreta sinds de oudheid, dit is bewezen uit historische bronnen. Ze komen met name voor in het Vai gebied en bij Preveli Beach. Vai komt van het woord Vayia, wat "palm" betekent in de Griekse taal. De palmen hebben hier de ideale omstandigheden gevonden om te groeien in een warm en droog klimaat.


 • Nudisten strand


  Als u graag naakt wilt zonnen en zwemmen en u er een klein klimmetje voor over heeft, dan kunt u vanaf Vai Beach doorlopen over de berg die naast Vai Beach ligt. Uiteindelijk komt u op een waanzinnig mooi nudisten strandje waar het vaak heel rustig is en waar het overigens ook toegestaan is om met uw zwemkleding te zwemmen (al kan dit tussen de andere blote bezoekers misschien wat onaangenaam aanvoelen). Het strand is prachtig en het heet officieel Psili Ammos Beach. Bent u ook benieuwd hoe het er van boven uit ziet? Klik dan hier om te zien hoe gaaf het is. Er zijn verder helemaal geen voorzieningen of restaurantjes of andere horeca tentjes, dus zorg dat u zelf eten en drinken meeneemt als u hier lekker een dag wilt genieten van zon, zee, strand, natuur en de ultieme vrijheid van bloot zwemmen. 


 • Kreta vakantie boeken?


  Wilt u ook een duik nemen in het heldere water van Vai Beach op Kreta? Twijfel dan niet langer en boek die vakantie naar het prachtige Kreta met vroegboekkorting of door een last minute te boeken. Klik op een van de onderstaande logo's om direct naar het zonvakantie Kreta aanbod te gaan van VakantieDiscounter, Sunweb of TUI. Slechts één klik en u komt direct waar u wilt zijn. Of u nou op zoek bent naar een gezellig appartement of een all inclusive vakantie Kreta heeft het allemaal. Zo kunt u op de vakantie website Vakantiediscounter.nl goede aanbiedingen naar Kreta vinden naar veel verschillende plaatsen en in veel soorten accommodaties.


 • Goede Vai Beach pagina? Deel via de social buttons (rechts)!