•  

  Balos Beach

    • Balos Beach | Het paradijs op Kreta, zo kunnen we Balos wel noemen. Een vakantie naar Kreta staat voor veel zon, zee, gezelligheid, lekker eten en drinken en veel zon zee, uitgaan en strand. Over laatstgenoemde raakt u op Kreta niet uit gesproken. Stranden op Kreta zijn namelijk echt fantastisch. Neem bijvoorbeeld stranden als ChrissiElafonisiPreveliVai en misschien wel de mooiste van allemaal Balos Beach. Het tropische strand Balos Beach, wordt ook wel Balos Bay, Balos strand of Balos Lagune genoemd. Het is gelegen in het noordwesten van Kreta tegenover het eiland Gramvousa. Het is erg leuk om deze baai te bezoeken als u er een dagje op uit wilt trekken. Mocht u uw ligbedje, zwembad en cocktail een dag kunnen missen, dan is het zeker de moeite waard om hier heen te gaan. Een dagje Balos Beach wordt ook vaak als excursie aangeboden door diverse excursie bedrijfjes. Het aanzicht van deze baai is zoals u hierboven kunt zien al een droom op zich. Het is tevens een van de mooiste zandstranden van Kreta. Balos Beach ligt in het departement Chania. Het bestaat voornamelijk uit witte zandstroken tussen diverse eilandjes en het eiland Kreta. Het wordt omringd door een prachtig berglandschap. Het zeewater is hier heel helder en turquoise en groen gekleurd. Iedere bezoeker die Balos Beach bezoekt betaald €1 om toegang te krijgen tot dit paradijsje op Kreta. • Balos Beach voordelen en tips

  • Perfect voor kinderen
   Als u eenmaal op Balos Beach bent aangekomen zult u merken dat het misschien wel het beste strand op Kreta is om met kinderen te bezoeken. Een groot deel van de baai is namelijk vrij ondiep en daardoor veiliger dan stranden die direct dieper zijn, bij Balos Beach is dat anders, omdat het strand heel geleidelijk aan afloopt in zee. De reis er naartoe moet u samen met uw kinderen dan wel zien te doorstaan. Zowel met de boot als met de auto is dat best een onderneming, maar als u dat er voor over heeft, dan heeft u samen met uw kinderen op dit strand een top dag.

  • Op twee manieren bereikbaar
   U kunt Balos Beach op twee manieren bereiken. U kunt op het strand van Balos komen met de auto via een slechte onverharde weg waar u zeer langzaam moet rijden, het laatste stuk van deze slechte weg is voor uw auto bijna niet te doen en u zult dus te voet verder moeten. Deze laatste wandeling is vrij intensief. U moet 1.5 uur wandelen om het strand te bereiken. De terugweg is nog intensiever aangezien u vermoeid bent van een stranddag en bepaalde stukken omhoog moet klimmen. Onze tip is dan ook om naar het strand van Balos te gaan door de boot te nemen die vertrekt vanuit het plaatsje Kissamos. Mocht u van avontuur houden, dan is de weg er naartoe met de auto misschien iets voor u, maar denk hier goed over na, voordat u in de (huur) auto stapt. 
    
  • Adembenemend uitzicht
   Bij aankomst zult u direct begrijpen waarom deze baai bekent staat als een van de favoriete stranden / bezienswaardigheden op Kreta. Het uitzicht is er adembenemend, het water heeft een lekkere temperatuur en de lucht en de bergen maken het droomplaatje helemaal compleet. Voor het beste uitzicht raden wij u aan om via het onverharde pad omhoog te klimmen naar de top van het pad. Vanaf hier heeft u een super mooi uitzicht en kunt u de mooiste foto's schieten, zoals de foto bovenaan deze pagina bijvoorbeeld.

  • Als excursie te boeken
   Een excursie naar het strand van Balos Beach is erg populair. Met de boot vertrekt u vanuit het plaatsje Kissamos en van daaruit vaart de boot na een tussenstop op het eiland Gramvousa (ook prachtig) rechtstreeks naar de baai van Balos Beach. Als u in de middag met de boot aankomt bij de pier op Balos, dan kan het met name in het hoogseizoen vrij druk zijn. Zorg dat u óf als eerste van de boot komt, óf als laatste. Zo zorgt u ervoor dat u niet tussen de massa naar het strand loopt, maar lekker de ruimte heeft. Balos Beach is vrij groot, dus kunnen er veel toeristen tegelijk zijn. Maar kies er sowieso voor om de boot zo vroeg mogelijk te pakken, dan bent u er ook vroeg en is het er nog rustiger. Er gaat rond 10:15 een boot vanuit Kissamos. De kosten van een ticket liggen tussen de €20 en de €30 (afhankelijk van het seizoen, drukte en plek waar je het kaartje koopt).

  • Twee stranden
   Wat een luxe. Er is niet één, maar er zijn twee stranden op Balos Beach waar u kunt zwemmen. U kunt kiezen tussen het strand aan de linker- en aan de rechterkant als u de boot af stapt. Links is het populairste strand (hier is de zee wat dieper). De rechterkant is iets minder populair, mede omdat het voor een groot deel ondiep is en u echt een stuk moet lopen voordat u er goed kunt zwemmen. Op beide stranden is het water zo helder dat u de vissen kunt zien zwemmen.

  • Super helder water
   Helder water, zo kunt u het water op Balos Beach gerust noemen. Op de foto en op de video van deze pagina kunt u het al zien en hier is geen Photoshop aan te pas gekomen om het water helderder te laten lijken. Dit water is echt turquoise van kleur en super helder. Als u door het water loopt, dan kunt u letterlijk alles tot aan de zeebodem zien. Vissen die om u heen zwemmen zullen u dus zeker niet ontgaan.

  • Snorkelen op Balos Beach
   Neem uw fototoestel, camera en zeker ook uw snorkel spullen mee, want zo mooi als hier gaat u het niet snel meer zien. Als u iets verder de zee in zwemt, neem dan uw snorkelspullen mee. Zo helder als het water hier is, zo ziet u het bijna nergens op Kreta. Spot vissen en andere zeedieren door uw duikbril.

 • Balos Beach ligging

   


 • Balos Beach nadelen en tips

  • Moeilijk te bereiken
   U bent eigenlijk genoodzaakt om met de boot naar Balos Beach te gaan. Dit komt met name door de slechte en zeer stoffige onverharde weg door de bergen die u in uw auto af moet leggen. Na deze oncomfortabele tocht moet u ook nog een heel eind lopen om het strand te bereiken. U moet hiervoor echt in goede conditie zijn. Zeker op de terugweg na een lange dag strand. Deze tocht met de auto naar Balos Beach en weer terug naar uw auto kan als zeer zwaar worden bestempeld. Denk dus goed na voordat u er voor kiest om met de auto naar Balos Beach af te reizen. Kies wat ons betreft liever voor de boot. Mocht u toch met de auto gaan, zorg dan voor een krachtige (liefst 4x4) auto. Die heeft u hier wel echt nodig.

  • Weinig horeca gelegenheden
   Er zijn niet heel veel horeca gelegenheden op het strand. Daarom is het slim om zelf eten en drinken mee te nemen. Bij de taverne die er zit is het vaak heel druk en het prijsniveau ligt zoals gewoonlijk bij dit soort tentjes een stuk hoger dan u gewend bent. Probeer daarom een kleine koelbox met eigen eten en drinken mee te nemen.

  • Drukte
   Dit geldt voor veel stranden op Kreta, dus ook voor Balos Beach. Als het hoogseizoen is (vooral in de maanden juli en augustus) kan het erg druk zijn op Balos Beach. Zo vroeg mogelijk het strand bezoeken is dan zeker aan te raden. Maar besef u voordat u een boot cruise naar het eiland Gramvousa en het strand van Balos boekt, of voordat u in de auto stapt om naar Balos af te reizen dus goed dat dit geen verlaten en onontdekt strand is en dat er samen met u ook veel andere toeristen dagelijks naar Balos Beach gaan. Zowel op de boot (een zitplekje zult u moeten veroveren) als op het strand (veel badgasten) kan het dan erg druk zijn. Buiten het hoogseizoen is het een stuk rustiger en aangenamer om dit strand te bezoeken.

  • Zwerfafval
   Dit punt moeten we niet overdrijven, maar toch willen we het benoemen. Balos Beach is een waar paradijs, maar het schoonmaken van het strand en de omgeving rondom het strand (wat u goed ziet als u gaat langs de kust gaat wandelen) wordt niet altijd even goed gedaan (is ook een lastige plek om met een schoonmaakploeg te komen, maar toch verwacht u dit wel voor zo'n populair strand). Er ligt her en der nog wel wat zwerfafval, teer, olie en vissers materiaal, zoals netten en jerrycans. Nogmaals willen we dit punt niet groter maken dan het is, maar als u er op let, dan kunt u zich hier aan ergeren. 

  • Weinig faciliteiten
   Er zijn weinig tot geen faciliteiten op Balos Beach. Zeker op drukke dagen kan dit een groot nadeel zijn. Er zijn wel toiletten, maar veel te weinig. Op de drukste dagen van het jaar komen er tussen de 6000 en 7000 toeristen per dag op Balos Beach. Dat is natuurlijk veel te veel en ons inziens zouden ze hier een max op moeten zetten van 3500 toeristen per dag bijvoorbeeld. Het aantal faciliteiten en de kwaliteit ervan zouden ook aangepakt moeten worden.

  • Wel of geen lunch op de boot?
   De prijs voor een ticket voor de boot van Kissamos naar Balos Beach ligt tussen de €20 en de €30 per persoon (vaak afhankelijk van het seizoen, drukte, aantal personen waar u tegelijkertijd een ticket voor koopt, weersverwachtingen, etc). Als u een ticket koopt, check dan goed of er wel of geen lunch op de boot in de ticket prijs zit. Vaak is hier onduidelijkheid over en verwacht men dat er een lunch inclusief is, maar moet er op de boot voor bijbetaald worden. Voorkom deze verwarring en check van te voren goed of er apart voor de lunch op de boot betaald moet worden, of niet. De lunch bestaat (als u mazzel heeft) uit drie keuzegerechten, maar bij Grieken weet u het maar nooit. Het kunnen er ook één of twee zijn.

  • Beperkte verblijfsduur met de boot
   Als u met de boot naar Balos beach gaat, dan vertrekt u rond 17:00 weer naar Kissamos (waar u ook op de boot bent gestapt). U zit dus vast aan deze vertrektijd en dat kan soms jammer zijn als u nog lekker wilt blijven liggen op het strand. Als u zelf wilt bepalen wanneer u het strand verlaat, ga dan met de auto naar Balos. De tocht naar het strand toe gaat met de auto zeker niet soepel (onverharde weg om over te rijden en lang stuk lopen om strand te bereiken van af de parkeerplaats). Maar dan heeft u wel zelf de keus wanneer te komen en wanneer het strand weer te verlaten.

  • Bescherming tegen de zon
   Het is natuurlijk vaak mooi weer als u op Kreta bent voor een vakantie. De kans dat het op de boot en op het strand mooi weer is, is groot. De zon is dan fel en dus is het belangrijk dat u voor uzelf en voor uw reispartners (zeker als dit kinderen zijn) de juiste zonbeschermingsproducten meeneemt. Denk hierbij natuurlijk aan zonnebrand, maar ook aan zonnebrillen, petten, shirts met lange mouwen, zwempakjes en het liefst ook een parasol. Op het dek van de boot en op het strand zijn schaduwplekken schaars, dus het is fijn als u deze (deels) zelf kunt creëren.

  • Donkey taxi
   Sommige toeristen vinden dit geen nadeel maar een voordeel, wij denken daar heel anders over. We leggen u even uit waarom. Na een lange dag strand moeten iedereen weer terug naar de auto die bovenop de top geparkeerd staat. In plaats van dat zij zelf een goede work out doen en een beetje afzien door zelf omhoog te wandelen maken zij liever gebruik van de ezels die aan het begin van het pad staan dat je terug leidt naar de parkeerplaats. Voor een paar euro kunt u gebruik maken van een van de ezels om u en/of uw bagage omhoog te brengen. Zelf walgen wij van dit soort dierenmishandeling "attracties" en het laatste wat wij doen, is hier gebruik van maken. Echter denkt niet iedereen hier zo over en ziet u genoeg toeristen op de ruggetjes van de ezels zitten. Bij het zien van de donkey taxi staanplaats krijgt u ook niet echt het gevoel dat de beestjes goed behandeld worden. Eigenlijk heel sneu dus, maar nu u dit weet kunt u zich er alvast op voorbereiden.

  • Parkeren
   Als u met de auto naar Balos Beach gaat, dan kunt u hier uw auto parkeren. Zoals u kunt zien op het kaartje als u de link heeft aangeklikt is het best nog een stuk lopen naar het strand en als u niet vroeg bent, dan kunt u uw auto niet kwijt op de parkeerplaats en zult u nog verder van het strand uw auto moeten parkeren (langs de weg die u naar het parkeerterrein leidt). Parkeren is wel gratis, maar iedere bezoeker betaald €1 per dag om Balos Beach te mogen bezoeken. Parkeren is dus eigenlijk inclusief bij deze toegangsprijs. Zorg dat u er rond 09:00 bent, dan kunt u uw auto nog goed kwijt en is het nog niet heel erg druk op het strand van Balos. De parkeerplaats is op drukke dagen namelijk veel te klein voor het aantal auto's die er moeten parkeren.

  • Wind
   Check voordat u vertrekt naar Balos Beach of er veel wind verwacht wordt op de dag dat u wilt gaan. Als de wind erg hard is, dan kunt u het risico lopen om gezandstraald te worden door de combinatie van de harde wind op Balos Beach en het fijne zand dat op het zandstrand ligt. Of neem een windscherm of tentje mee die u beschermd tegen het opwaaiende zand. Als de wind gemiddeld is, dan kunt u gewoon Balos Beach bezoeken zonder te veel last te hebben van het zand dat rond waait in de lucht.

  • Geiten
   Op zich leuk om een paar geiten te zien, maar ze kunnen best agressief zijn en helaas hebben we verhalen gehoord van geiten die schade aanbrengen aan huurauto's. En legt u dan maar eens uit dat een geit dat heeft gedaan. Er is eigenlijk maar één tip die u kan helpen om dit te voorkomen. Neem de boot! Maar als u toch met de auto wilt gaan, dan weet u nu dat dit een klein risico is. Haal de geiten zeker niet aan en voer ze ook niks. Geiten die toeristen aanvallen, u zult niet de eerste zijn die zich hierdoor bezeert of zelfs verwond. Blijf op gepaste afstand en daag ze dus zeker niet uit.

 • Balos Beach video

    • Vakantie naar Kreta boeken


  Wilt u ook een duik nemen op Balos Beach? Twijfel dan niet langer en boek die vakantie naar het prachtige Kreta met vroegboekkorting of door een last minute te boeken. Of u nou op zoek bent naar een gezellig appartement of een all inclusive vakantie, Kreta heeft het allemaal. Waar wij de laatste tijd ook vaak goedkope vakanties naar Kreta zien, is op vakantiediscounter.nl neem daar zeker ook even een kijkje om het last minute aanbod naar Kreta te checken. Klik op een van de onderstaande logo's om direct naar het Kreta aanbod van de desbetreffende reisorganisatie te gaan. U  hoeft dus niet nog 10 keer te klikken voordat u bij het Kreta aanbod komt. Slechts één klik brengt u op de juiste pagina van Sunweb, TUI of de VakantieDiscounter.


 • Goede Balos Beach pagina? Deel via de social buttons (rechts)!