•  

    Griekse gerechten

     

    De Griekse keuken wordt gekenmerkt door een mix van verschillende smaken uit het Middellandse zeegebied en Oost-Europa. Olijfolie, aubergine, tomaat, courgette, paprika, vis, lams en varkensvlees zijn de ingrediënten die veelal gebruikt worden in de Griekse keuken. De grieken koken meestal een hoofdgerecht van vlees of vis met groenten bij de lunch en voor het diner een lichtere maaltijd van salades, yoghurt en fruit.De mézédes (kleine hapjes) worden veel gebruikt in de Griekse keuken, de meest bekende zijn de tzatziki (een saus op basis van yoghurt en komkommer) en taramosalata (op basis van viskuit). Bekend uit de Griekse keuken zijn ook de Griekse salade, feta saganake, souvlaki, moussaka en gyros. Een ander gerecht wat veel gegeten wordt in Griekenland is de Griekse Pita. Deze smaakvolle pita wordt gevuld met souvlaki, gyros of kip. De desserts zijn gemaakt op basis van honing en gedroogd fruit zoals rozijnen, pistachenoten, walnoten, amandelen en sesam. Dit overgoten met retsina wijn die een bijzondere smaak heeft door de gebruikte pijnboomhars. Een van de bekendste likeuren is de ouzo, deze is vergelijkbaar met een anijslikeur. We zullen hieronder een korte uitleg geven van verschillende populaire gerechten.

  • Griekse Pita


    Pita is een klein, plat en ovaal (leeg van binnen) broodje. De Griekse pita wordt gevuld met souvlaki, gyros of kip samen met tzatziki saus, rauwe uien,en tomaten, dit wordt als het ware opgedraaid om als een soort kegel te worden opgerold.

  • Moussaka


    Moussaka is een ovenschotel op basis van aubergine, aardappels, lamsvlees en een bechamelsaus. Een van onze favorieten uit de Griekse keuken en eten wij regelmatig als we op Kreta zijn.

  • Griekse Salade


    Griekse salade wordt gemaakt van tomaten, groene pepers, komkommer, uien, zwarte olijven en feta. Hierover heen komt een saus van olie, zout en oregano.

  • Gyros


    Het woord Gyros betekent letterlijk draaien. In dit geval gaat het om dunne plakjes gekruid varkensvlees die laag op laag op een spies geprikt worden zodat er een soort van toren wordt gevormd die 1 m hoog kan zijn. Het geheel wordt al draaiende gegrild. Tussen de verschillende lagen vlees kan het zijn dat je paprika vindt. De gyros kan zonder iets gegeten worden, maar ook vergezeld van frietjes of Pita.

  • Saganaki


    Dit is kaas die gepaneerd wordt met bloem en vervolgens gefrituurd. In de regel wordt de kaas als hij gebakken is met citroensap en peper geserveerd. Het pannetje waarin de kaas gebakken heet Saganaki, wat bakpan met twee handvaten betekent.

  • Souvlaki


    Souvlaki zijn spiesjes van in blokjes gesneden en gegrild varkensvlees. De souvlaki kan alleen worden gegeten of vergezeld worden van frietjes of pita.

  • Feta


    Feta is een nationale Griekse kaas die bereid is van schapenmelk en soms met een percentage geitenmelk. Hoe langer de Feta gerijpt heeft, hoe pittiger hij smaakt. Feta kan op verschillende manieren bereid worden en kan geserveerd worden in Griekse salades, koud geserveerd worden met olie, oregano en tijm of gebakken worden in de oven. Het kan ook gebruikt worden als klein hapje vooraf (mezedes). De feta uit de oven wordt gebakken in een kleine terracotta pan met tomaten, groene paprika en kruiden zoals oregano en tijm.

  • Tzatziki


    Dit is een saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook deze wordt normaal gesproken aan het begin van de lunch geserveerd.

  • Taramosalata


    Dit is een voorgerecht op basis van viskuit wat gemengd wordt met brood of aardappelpure, citroensap, azijn en olijfolie.

  • Pastitsio


    Pastitsio is een ovengerecht met pasta (soort lasagne) met gehakt en bechamelsaus.

  • Griekse yoghurt


    Griekse yoghurt wordt gemaakt van geitenmelk, is dik, vet en heel erg smaakvol. Deze wordt vaak genuttigd bij het ontbijt en gezoet met honing.

  • Ouzo


    Geen gerecht maar wel vaak onderdeel van een Griekse maaltijd. Dit is een alcoholische drank op basis van anijs en water, geperste druiven en verschillende kruiden. Ouzo is ideaal als aperitief en wordt meestal geserveerd in de traditionele Griekse tavernes samen met verschillende mezedes (voorgerechtjes) zoals, stukjes (feta) kaas, olijven, salami, brood, sardientjes en inktvis.

  • Lekkere gerechten? Deel het met uw vrienden!

  • Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone