•  

  Toeristenbelasting Griekenland

   


 • Toeristenbelasting Griekenland & Kreta | Altijd vervelend om bij aankomst in uw accommodatie nog geconfronteerd te worden met extra kosten zoals de toeristenbelasting. Tegenwoordig heet deze belasting in Griekenland niet meer "toeristenbelasting" maar heeft de Griekse overheid er een andere draai aan gegeven en wordt het nu eerder "milieubelasting" of "klimaatbelasting" genoemd. Op deze pagina vertellen wij u er graag meer over, want de kosten voor uw vakantie wilt u natuurlijk het liefst zo laag mogelijk houden, daarom vergelijkt u verschillende Kreta vakanties en boekt u de beste vakantie voor een zo laag mogelijke prijs bij een van de vele reisorganisaties (o.a.SunwebVakantiediscounterTUI en Corendon) die vakanties naar Kreta aanbieden.

  Onverwachte bijkomende kosten


  Tijdens het vergelijken kan het vervelend zijn dat er nog onverwachte kosten bijkomen als u de boeking definitief wilt maken en gaat betalen. Zo kunnen er altijd nog calamiteitenfonds, administratie, bagage -en boekingskosten bijkomen of zelfs nog kosten om te betalen (als u van een specifieke betaalmethode gebruik wilt maken, zoals een creditcard bijvoorbeeld). Een oplossing voor het niet willen betalen van boekingskosten is de VakantieDiscounter. Op Vakantiediscounter.nl betaalt u nooit boekingskosten en kunt u gewoon met o.a. iDEAL gratis betalen. Een andere vaak onvoorziene kostenpost is de toeristenbelasting, ook wel de overnachtingsbelasting genoemd. Sinds januari 2018 betaalt u die ook in Griekenland als u naar Kreta, een ander Grieks eiland of het Griekse vasteland op vakantie gaat. Vervelend natuurlijk maar onontkoombaar helaas. Lees hieronder welke kosten hiermee gemoeid zijn.

  Update per 1 januari 2024


  Per 01-01-2024 is er een belangrijke wijziging doorgevoerd in Griekenland. Er is namelijk een nieuwe toeristenbelasting actief voor vakantiegangers die Griekenland aan doen. Deze nieuwe belasting die ook een andere naam gaat krijgen dan de naam "toeristenbelasting" zal per nacht per kamer worden berekend en gaat verder onder de naam milieubelasting of klimaatbelasting. De opbrengsten van deze belasting zal gebruikt worden om herstelwerkzaamheden van branden en overstromingen uit te voeren.
  Met jaarlijks meer dan 30 miljoen toeristen die Griekenland aan doen, is dat een behoorlijke bron van inkomsten voor Griekenland. De belastingen zullen ook aanzienlijk verhoogd gaan worden. Hieronder leet u precies om welke bedragen en stijgingen het gaat.


 • Advertentie


 • Toeristenbelasting in Griekenland en op Kreta

  Deze vraag krijgen wij steeds vaker te horen. Vakantiegangers willen graag weten waar ze aan toe zijn en niet voor verrassingen komen te staan. Logisch toch? Wij hopen dat wij u en deze mensen met deze pagina het benodigde inzicht kunnen verschaffen, zodat u in ieder geval niet voor verrassingen komt te staan tijdens uw vakantie. Vanaf 1 januari 2018 betaalt u namelijk bij aankomst in uw accommodatie de belasting aan de receptionist van het hotel of eigenaar van het appartement of ander soort accommodatie waar u verblijft.

  Meer sterren betekent meer belasting


  Afhankelijk van het aantal sterren van de accommodatie waar u verblijft, betaalt u ook belasting. Hoe hoger het aantal sterren van uw accommodatie, hoe meer belasting u betaalt. Zo is de belasting voor een verblijf in een één tot twee sterren hotel / appartement / studio € 1,50 per kamer / per nacht (was € 0,50 per kamer / per nacht) en in een drie sterren hotel / appartement / studio € 3,00 per kamer / per nacht (was € 1,50 per kamer per nacht). Gaat u echt voor luxe en verblijft u in een vier sterren hotel, dan loopt dit bedrag op tot € 7,00 per kamer per nacht (was € 3,00 per kamer per nacht) en de absolute hoofdprijs betaalt u voor een verblijf in een 5 sterren hotel. Daar betaalt u €10,00 per kamer per nacht voor (was € 4,00 per kamer per nacht). Dus kort samengevat:

  • 1/2 sterren accommodaties belasting van: €1,50 per kamer per nacht
  • 3 sterren accommodaties belasting van: €3,00 per kamer per nacht
  • 4 sterren accommodaties belasting van: €7,00 per kamer per nacht
  • 5 sterren accommodaties belasting van: €10,00 per kamer per nacht


  Een simpele rekensom voor een verblijf van 13 nachten (14 dagen) met twee kamers zorgt voor een extra kostenpost van:

  • Accommodaties met één ster voor 13 nachten in twee kamers: €39
  • Accommodaties met twee sterren voor 13 nachten in twee kamers: €39
  • Accommodaties met drie sterren voor 13 nachten in twee kamers: €78
  • Accommodaties met vier sterren voor 13 nachten in twee kamers: €182
  • Accommodaties met vijf sterren voor 13 nachten in twee kamers: €260

  Deze nieuwe klimaatbelasting/milieubelasting tarieven gelden voor toeristen die Griekenland aan doen in de periode van maart tot en met oktober. Buiten deze reisperiode om gelden nog de ‘oude’ belasting tarieven (zoals hierboven vermeld). • Waarom niet bij de prijs van uw vakantie inbegrepen?

  Zoals u hierboven kunt lezen kan het bedrag aan belasting flink oplopen. Serieus geld dus. Neem deze berekening dus altijd mee in de vergelijking van de kosten voor uw vakantie. Reisorganisaties nemen deze kosten namelijk nooit mee in de berekening van de prijzen van de vakanties naar Kreta die zij aanbieden. De verdiensten voor de kosten van de belasting die u betaalt komen namelijk niet ten goede van de reisorganisaties, maar enkel ten goede van het land Griekenland. Reisorganisaties willen het liefst hun vakanties zo goedkoop mogelijk in de markt zetten en dit soort kosten benoemen ze om die reden dan ook nooit, echter zult u ze bij aankomst bij uw accommodatie wel moeten betalen.

  Griekse regering bepaalt


  Het vervelende van deze kosten is dat ze niet vooraf betaald kunnen worden en dat het in rekening brengen en de hoogte van deze kosten buiten de macht van reisorganisaties en die van de eigenaren van accommodaties liggen. Degene die deze kosten bepalen is namelijk de Griekse regering en die hebben dit per 1-1-2024 ingevoerd voor alle verblijven in Griekenland, net zoals dit in andere Europese landen al jaren het geval is. Op deze pagina geven wij u een indicatie van de kosten, maar de Griekse regering heeft de mogelijkheid om de kosten gedurende het jaar te wijzigen. U dient de kosten van deze belasting te betalen op de dag van aankomst.


 • Advertentie


 • Kreta vakantie boeken?
  Klik op onderstaande logo's en ga direct naar het Kreta vakantie aanbod


 • Goede toeristenbelasting Griekenland pagina? Deel via de social buttons (rechts)!