•  

  Imbros kloof

   


 • Als u denkt dat de 16 km lange Samaria kloof te vermoeiend is voor u, kies dan voor een wandeling door de Imbros kloof, die vlakbij de Samaria kloof ligt. De Imbros kloof loopt van het bergdorpje Imbros naar het plaatsje Komitades aan de Libische zee en het duurt zo'n 2 tot 3 uur om hier doorheen te lopen. De kloof is ontstaan doordat een riviertje, door de eeuwen heen, zich een weg gebaand heeft door de rotsen. Het is zeker even mooi als de Samaria kloof, maar de wandelroute is veel korter en makkelijker. Het is niet voor niets dat de Imbros kloof de tweede meest populaire kloof is van Kreta. In het hoogseizoen is de Imbros kloof een stuk rustiger dan de Samaria kloof en dus zeker een aanrader om te bezoeken. De kloof is het hele jaar geopend, behalve wanneer het hard regent of sneeuwt. Tijdens de winter kan het dan ook voorkomen dat het plaatsje Imbros slecht bereikbaar is vanwege de sneeuw.



 • Hoe komt u bij de Imbros Kloof?


  Pak uw tas in met water, snacks en misschien een klein souveniertje uit uw eigen land (we zullen later uitleggen waarom dit is!) en ga naar het dorpje Imbros. U kunt hier makkelijk komen met de auto of de bus die u van Chania naar Hora Sfakion brengt. De busrit duurt ongeveer anderhalf uur en kost rond de 4 euro. Indien u met de auto gaat moet u vanaf de hoofdweg van Rethymnon naar Chania de afslag naar Vrisses nemen. Vanuit Vrisses volgt u de weg via Kares en Petres naar Imbros. Op de terugweg (indien u met de auto bent) kunt vanaf Komitades terug lopen via de kloof of een taxi nemen naar Imbros waar u de auto heeft staan. Het is ook mogelijk om een georganiseerde excursie te boeken naar de Imbros kloof. Dit kan bij bijvoorbeeld bij uw reisleider, de receptie van uw hotel of in een van de toeristenwinkeltjes op Kreta. Zie hieronder een impressie van de Imbros kloof op Kreta


 • Video en ligging Imbros kloof


 • Een bijzonder stukje geschiedenis


  Realiseer je tijdens je wandeling door de Imbros kloof een bijzondere gebeurtenis uit de tweede wereldoorlog. Deze gebeurtenis vond plaats tussen 20 mei en 1 juni 1941, bij de Slag om Kreta. Vanwege de strategische ligging in de Middellandse zee waren geallieerde troepen reeds geruime tijd, met meer dan 15000 militairen op Kreta gestationeerd. Met de op dat moment grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis probeerden de Duitsers Kreta in handen te krijgen. De Wehrmacht dropte onder de codenaam Operatie Mercurius zo’n 8000 parachutisten op het eiland. Ze slaagden erin het vliegveld van Maleme te veroveren. Met Junkers 52-transportvliegtuigen werden nog 14.000, speciaal getrainde militairen (bergjagers) naar Kreta gevlogen. Toen een geallieerde tegenaanval op het vliegveld van Maleme mislukte, waren de geallieerde troepen genoodzaakt zich terug te trekken naar het oosten van het eiland. Vanwege de hachelijke situatie besloot het hoofdkwartier in Londen tot evacuatie met schepen vanaf het havenplaatsje Chora Sfakion. Er was maar één route: via de Imbros kloof. Gedurende vier dagen (tussen 28 en 31 mei 1941) slingerde een eindeloze sliert haastig vluchtende soldaten over een smal pad tussen de hoge en smalle wanden van de kloof richting Chora Sfakion. Vanuit Chora Sfakion werden alle militairen naar Egypte verscheept en kon deze spectaculaire levensreddende actie tot een goed einde gebracht worden.


 • Wat komt u tegen tijdens de Imbros kloof wandeling?


  Voor vertrek raden wij u aan om bij de herberg naast de ingang even te stoppen en een stuk sfakian taart (gevuld met witte kaas en gegarneerd met honing) te nuttigen. Dit is een lokale specialiteit die u de nodige energie geeft om de wandeling door de kloof te maken. Naast de herberg loopt een pad omlaag die u bij de ingang brengt, de entree is twee euro. Hier start de route over een rotsachtig pad en door een prachtig bos. In de kloof zelf vindt u eikenbomen, vijgenbomen, amandelbomen en cipressen die voor voldoende schaduw zorgen en waaronder u eventueel kunt picknicken. Hierna wordt de weg steeds smaller (twee meter breed) terwijl de wanden aan beide zijden wel 300 meter hoog kunnen worden. Dit is het meest spectaculaire gedeelte van de route. Hier in de buurt vindt u een huis waar u een man aantreft die een geit en een ezel heeft. Aarzel niet om een praatje met hem te maken, hij is vriendelijk, vindt het leuk om een praatje te maken en helpt mensen graag die in de problemen komen tijdens de wandeling. Als u op de inrichting van zijn huis let ziet u vlaggen van de verschillende landen hangen, foto's van toeristen, visitekaartjes en kleine souvenirtjes. Het is bijna een klein museum. Als u een klein souvenirtje heeft meegenomen (zoals wij in het begin van de tekst geschreven hebben) kunt u deze afgeven en dan zal deze zeker een plaatsje in het “museum” gaan krijgen.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Wat is er rondom de Imbros Kloof?


  Bij de uitgang in Komitades vindt u verschillende restaurantjes en winkeltjes. In tegenstelling tot Imbros is hier ook de mogelijkheid tot een overnachting in een van de pensionnetjes. In het dorpje zelf zijn verschillende kerken en kapelletjes die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen. Zo zijn er 14e eeuwse fresco's te bewonderen in de Sint Georgios kerk. Als u uw wandeling wilt afsluiten met een frisse duik, dan kunt u deze maken bij het Frangokastello, wat op ongeveer 8 km ten oosten van de uitgang van de Imbros kloof ligt. Bescherming tegen de warmte en de zon, hele goede wandelschoenen en voldoende eten en drinken zijn aan te raden om aan te denken voordat u aan de wandeling begint.



 • Kreta vakantie boeken?


  Wilt u ook een wandeling door de Imbros kloof maken? Twijfel dan niet langer en boek die vakantie naar het prachtige Kreta. Klik op een van de onderstaande logo's om direct naar het Kreta vakantie aanbod van de betreffende aanbieder te gaan. U kunt kiezen uit de VakantieDiscounter, Sunweb en TUI. Mocht u op zoek zijn naar nog meer Kreta vakantie aanbod? Kijk dan eens op onze adults only pagina. Of zoekt u enkel vakanties waarmee u op een feest vakantie naar Kreta kunt gaan, Kijk dan eens op de jongerenreizen Kreta pagina. U kunt Kreta vaak voordelig boeken  door met een vroegboekkorting of door een last minute te boeken. Of u nou op zoek bent naar een gezellig appartementje of een all inclusive vakantie, Kreta heeft het allemaal.


 • Goede Imbros kloof pagina? Deel via de social buttons (rechts)!