•  

  Frangokastello

   

  Het Frangokastello kasteel is een middeleeuws Venetiaans kasteel (uit +/-1340) gelegen aan de zuidelijke kust van Kreta, ongeveer 12 km ten oosten van Sfakia. Het Frangokastello kasteel kan niet gemist worden omdat het overal bovenuit steekt en u het al van veraf kunt zien liggen. Een excursie naar Frangokastello duurt vaak niet langer dan een uur, maar is zeker de moeite waard. De entreeprijs is ook prima te doen (€1,50). Ook is er voldoende gratis parkeergelegenheid. Nabij het kasteel ligt nog een groot strand met diverse taverna's in de nabije omgeving. Onze tip is om de meest opvallende taverna nabij het Frangokastello (taverna Drosoulites) over te slaan en even een stukje door te lopen naar een van de kleinere taverna's nabij het strand. Dit zijn leuke authentieke taverna's die een stuk gezelliger en goedkoper zijn dan de grote taverna die aan de overkant van het kasteel ligt. Onze tip is de Kali Kardia taverna, prima eten met leuke bediening en goede sfeer. Het Frangokastello is een van de belangrijkste attracties van dit gebied en beroemd vanwege de drosoulites. Volgens de mythe zijn dit de geesten van de gestorven vrijheidsstrijders, die op 17 mei uit de zee verrijzen om hier rond te dolen en dan weer in de golven te verdwijnen. Het zouden in zwart gekleden mannen zijn en soms zou er ook hoefgetrappel en wapengekletter te horen zijn. Tijdens de tweede wereldoorlog zouden de Duitsers zelfs op deze schimmen geschoten hebben. Ze worden drosoulites genoemd omdat het fenomeen zich voordoet bij kalme zee. Een echte wetenschappelijke verklaring is er niet, maar het zou iets te maken kunnen hebben met de atmosferische omstandigheden en de hoge vochtigheidsgraad.

 • Als bescherming tegen de piraten


  Volgens de Venetiaanse archieven werd het kasteel gebouwd in de periode 1371-1374 door de Venetianen die in deze periode de heersers van het eiland waren. Ze bouwden het Frangokastello kasteel om zich te beschermen tegen piraten, maar ook tegen de vaak opstandige Sfakianen. Het ging echter om een bijna leeg en onbewoond gebied en de bewoners maakten zich helemaal niet druk om de Venetianen die het kasteel gebouwd hebben. In dit gebied zijn er door de eeuwen heen veel monumenten gebouwd, maar helaas is hier weinig meer van over. De meesten monumenten zijn vernietigd gedurende de verschillende oorlogen en opstanden in het gebied. Het kasteel is gebouwd met de stenen die gevonden zijn in de ruïnes. In eerste instantie werd het kasteel naar de Sint Nikitas kerk vernoemd, maar later werd de naam omgedoopt door de lokale bevolking tot Frangokastello.  Frangokastello betekent “Kasteel van de Franken”, het was de gewoonte voor de Grieken om alle West-Europeanen Franken te noemen. Het Frangokastello kasteel is een vierkant bouwwerk met op elk van de vier hoeken een hoge uitkijktoren. Bovenop de muren en torens zijn kantelen. Op de grote poort, is de leeuw van San Marco met twee kronen ernaast te zien. Dit was het symbool van de Venetiaanse Republiek. Ook deze is nog redelijk in tact. De zuidwest toren is groter, heeft een breder gezichtsveld en beschermd de hoofdingang. Daarom heeft hij waarschijnlijk een belangrijkere rol gespeeld. Binnenin het kasteel zijn rechthoekige gebouwen te zien, die gebruikt werden als barakken, stallen, magazijnen, keukens, ovens, etc. Helaas is hier niet meer zo veel van over.

 • Combineer een bezoek met een ander uitstapje


  U kunt uw excursie naar het Frangokastello kasteel goed combineren met een wandeling door de Imbroskloof of door het authentiek Griekse dorpje Loutro te bezichtigen. Loutro kunt u alleen te voet of met de boot bezoeken, omdat gemotoriseerde voertuigen er verboden zijn. Het plaatsje Frangokastello is tevens een ideale plek voor gezinnen met kinderen. Het heeft een prachtig zandstrand (Frangokastello beach) en ondiep water. Er zijn hier ook ligstoelen en parasols te huur. In de omgeving zijn er diverse appartementen en kleine hotels te boeken. Ook zijn er diverse restaurants en tavernes. Andere bezienswaardigheden in de buurt zijn, de resten van de Oudchristelijke Basiliek van Agios Astratigos, de ruïnes van de kerk van Aartsengel Michail en het Heilige klooster van Agios Charalambos. 


 • Enthousiast over Frangokastello? Deel!